divorce-care-partners-scheiding-ouderschap-expartners-samen-ouders

Op dit moment zien wij een enorme groei van conflicten in het ouderschap na scheiding als gevolg van het coronavirus. Overleg tussen ouders lijkt meer en meer weg te vallen.

De angst rondom het coronavirus, het gebrek aan vertrouwen in de zorgkunde en verantwoordelijkheid van de andere ouder of een nieuw ‘instrument’ om de omgang van kind(eren) met beide ouders te dwarsbomen.

De druk op kinderen is groot geworden door het wegvallen van school, sociaal leven, sport en spel. Het loyaliteitsconflict dat ontstaat door afspraken rondom de omgang van beide ouders met hun kinderen niet na te komen, komt voor kinderen bovenop alle onzekerheid en onrust.

Als de zorg voor het lichamelijk welzijn van de kinderen belangrijk is, laat dan de zorg voor het geestelijk welzijn van kinderen net zo belangrijk zijn. Hoe? Investeer in een het verbeteren van de ex-partnerrelatie.

Dit kan al door te letten op de communicatiestijl. Ben je je voldoende bewust van:

  • oordelen en veroordelen in plaats van onbevangen nieuwsgierigheid;
  • het stellen van gesloten vragen (antwoord is alleen een ja of een nee) in plaats van open vragen;
  • het inkleuren van situaties zonder achtergrond te weten;
  • door je eigen angsten meer zwart/wit te gaan denken en nuances verdwijnen;
  • direct in oplossingen te gaan denken in plaats van naar de ander te luisteren?
  • etc..

Het zijn zomaar een aantal ‘simpele’ inzichten die je kunnen aanzetten tot anders denken en handelen. Hierdoor verminder je in ieder geval de druk op het loyaliteitsconflict bij kinderen. Pak zoveel mogelijk het overleg samen weer op. Succes met de uitvoering en weet ons te vinden als je hulp kunt gebruiken of informatie nodig hebt.

 

Afra – Annebeth – Bas – Marianne
Team Divore Care